بازار آلومینیوم در سال ۱۳۹۶ در حالی سپری شد که شرکت آلومینیوم ایران (ایرالکو) تنها عرضهکننده شمش اولیه آلومینیوم و بیلت و تنها معاملهگر این بازار بود و دیگر شرکت تولیدکننده آلومینیوم اولیه در این بازار حضور نداشت. بنابراین ایرالکو توانست با توجه به شرایط پیش آمده از عرضه ۱۴۵ هزار تنی خود در سال ۱۳۹۶، بیش از ۹۸ هزار تن از محصولات را مورد معامله قرار دهد و به فروش برساند.
به گزارش اتاق خبر ایراک به نقل از اخبار فلزات، فراز و نشیبهای بازار آلومینیوم در سال ۱۳۹۶ در کشور فراوان بود بهطوری که در مقاطعی کمبود محصولات بالادستی این صنعت موجب افزایش اعتراضات خریداران و مصرفکنندگان این بازار در ایران شد؛ چرا که کمبود مواد اولیه بهویژه شمش و بیلت باعث میشود تا صنایع پاییندستی نتوانند بهصورت روزانه و معمول به تولید بپردازند و در تولید روزانه آنها اختلال ایجاد میشود. در مقابل در برخی از موارد نیز با وجود عرضه آلومینیوم در بورس کالا از سوی تولیدکنندگان، متأسفانه خریداری یافت نشد و محصولات عرضه شده در بورس بدون متقاضی و خریدار، رینگ بورس را ترک کرد.
متأسفانه در کشور ما بهدلیل کمبود نقدینگی این شرایط هر از چند گاهی رخ میدهد و صنایع پاییندستی و بالادستی نسبت به عملکرد یکدیگر معترض هستند. با این وجود بازار آلومینیوم و قیمت آن در سال ۱۳۹۶ روند رو به رشدی را طی کرد. بهطوری که در بازارهای جهانی از جمله بورس فلزات لندن قیمت این فلز استراتژیک برای نخستین بار طی ۵ سال گذشته به بیش از ۲ هزار و ۲۰۰ دلار در هر تن رسید. البته این روند موقتی بود و قیمت آلومینیوم بهصورت سینوسی بین ۲ هزار تا ۲ هزار و ۲۰۰ دلار بر هر تن در نوسان بود. در بازار داخلی نیز قیمت آلومینیوم با رشد قابل توجهی همراه بود؛ چرا که نرخ ارز از ابتدای سال ۱۳۹۶ تا انتهای آن با رشد یک هزار تومانی مواجه شد و همین امر زمینه را برای رشد بسیار مطلوب قیمت آلومینیوم فراهم آورد. بهگونهای که قیمت این فلز در بازار داخلی از کیلویی ۷ هزار ۷۰۰ تومان در فروردین ماه به بیش از ۱۱ هزار تومان در اواخر بهمن ماه و اوایل اسفند رسید. نکته قابل توجه دیگر این است که شرکت آلومینیوم المهدی ـ هرمزال جنوب دیگر محصولات خود را در بورس کالا عرضه نکرد و ایرالکو بار عرضه آلومینیوم در بورس کالا را به دوش کشید.
نمودار فوق حاکی از آن است که در سال ۱۳۹۶، بیش از ۱۴۵ هزار تن انواع محصولات آلومینیوم در بورس کالا عرضه شد، در مقابل ۱۳۵ هزار تن تقاضا وجود داشت و در نهایت بیش از ۹۸ هزار تن از این محصولات مورد معامله قرار گرفتند و به فروش رفتند. در این میان شمش اولیه آلومینیوم به میزان ۱۰۳ هزار تن عرضه شد و در مقابل آن ۱۰۳ هزار تن تقاضا وجود داشت که در نهایت ۷۰ هزار تن از این محصول معامله شد. بیلت آلومینیوم نیز ۲۵ هزار تن عرضه شد که تقاضایی در حدود ۱۶ هزار تن داشت و این محصول نیز به میزان ۱۵ هزار تن به فروش رفت. شمش آلیاژی نیز به میزان ۱۵ هزار تن عرضه شد که تقاضایی به همین اندازه داشت و به فروش رفت. نکته قابل توجه در مورد معاملات آلومینیوم این است که شمش آلیاژی آلومینیوم تقریبا به اندازه بیلت مورد معامله قرار گرفت و روند معامله بیلت کاهشی بود.
منبع:اخبار فلزات