دونالد ترامپ چهارشنبه شب با امضای یک فرمان حکومتی، تحریمهای جدیدی علیه تولیدکنندگان آهن، فولاد، آلومینیوم و مس ایران وضع کرد.
به گزارش اتاق خبر ایراک و به نقل از خبرگزاری تابناک، رئیسجمهور آمریکا با انتشار بیانیهای در سالروز خروج این کشور از برجام اعلام کرد با امضای یک فرمان حکومتی صنایع آهن، فولاد، آلومینیوم و مس ایران را که به گفته وی بزرگترین منابع درآمدی دولت ایران بعد از نفت محسوب میشوند تحریم کرده است.
ترامپ در این بیانیه مدعی شده است: «یک سال قبل من با پایان دادن به مشارکت آمریکا در توافقنامه وحشتناک و یکجانبه هستهای ایران، امنیت ملی کشورمان را به میزان چشمگیری تقویت کردم. تحت توافقنامه هستهای، ایران میتوانست آزادانه از شبکههای تروریستی حمایت کند، نیروی موشکی خود را توسعه دهد، در منطقه درگیری ایجاد، شهروندان آمریکایی را ناعادلانه بازداشت و در عین حال زیرساختهای قوی هستهای خود را ـ که همانطور که ما میدانیم آرشیو گستردهای برای ساخت سلاحهای هستهای هستند ـ حفظ کند؛ اما با توجه به تصمیمات مهمی که ما به تازگی گرفتهایم، خیلی چیزها میتواند تغییر کند. ما موفق شدهایم فشار حداکثری و قدرتمندانهای که قبلاً هرگز مشاهده نشده است را [بر ایران] وارد کنیم و اقدام امروز نیز در راستای افزایش این فشار خواهد بود.»
«اقدام امروز ما صادرات فلزات صنعتی ایران را ـ که 10 درصد صادرات این کشور را تشکیل میدهد ـ هدف قرار خواهد داد. ما به کشورهای دیگر هشدار میدهیم از این پس ورود فولاد و سایر فلزات ایرانی به بنادر و مبادی ورودی آنها را تحمل نخواهیم کرد. تهران میتواند منتظر اقدامات بیشتر ما باشد، مگر اینکه تغییرات بنیادینی در رفتارهایش ایجاد کند.»
این دستور اموال و منابع شخصیتهایی که توسط وزارت خزانهداری و در رایزنی با وزارت امور خارجه مشخص میشود مسدود میکند که شامل این موارد است؛
– فعالیت در بخش آهن، استیل، آلومینیوم و مس ایران یا شخصی که مالکیت یا کنترل یا پیشبرد نهادی را بر عهده دارد که در بخش مس، آلومینیوم، استیل و آهن ایران فعال است.
– از تاریخ صدور این دستور اجرایی، آگاهانه معامله بزرگی در فروش، تأمین یا انتقال کالاها یا خدماتی فعال باشد که در ارتباط با بخشهای آهن، استیل، آلومینیوم یا مس ایران است.
– از تاریخ صدور این دستور، معامله بزرگی برای خرید، دستیابی، فروش، انتقال یا بازاریابی آهن، محصولات آهن، آلومینیوم، محصولات آلومینیوم، استیل، محصولات استیل، مس یا محصولات مس ایران انجام داده باشد.
«مایک پامپئو» وزیر امور خارجه آمریکا نیز از این اقدام اعلام حمایت کرد و طی پیامی در توئیتر نوشت: امروز رئیس جمهور دستور اجرایی را امضا کرد که طی آن تجارت فلزات ایران را که سومین صادرات بزرگ این کشور است، هدف قرار داد. ما مانع از منابع مالی میشویم که رژیم ایران برای تأمین مالی ترور استفاده میشود.
دولت آمریکا یک سال قبل با خروج از توافق هستهای به نام برجام، تحریمهای یکجانبه پیشین خود علیه ایران را احیا کرد و مدعی شد، ظرف مدت کوتاهی صادرات نفت ایران را به صفر خواهد رساند؛ اما مقامات آمریکایی به دلیل شرایط خاص بازار نفت مجبور به اعطای معافیتهایی به برخی مشتریان نفت ایران شدند. با این حال دولت آمریکا دو هفته قبل اعلام کرد که قصد ندارد معافیتهای مشتریان نفت ایران را تمدید کند.
واشنگتن تلاش میکند با اتکا به سیاستی که آن را فشار حداکثری میخواند، ایران را مجبور به پذیرش خواستههایی کند که حدود یک سال قبل رسماً در قالب دوازده بند از سوی «مایک پامپئو» وزیر امور خارجه آمریکا مطرح شده است. ایران اما تأکید کرده است که فشارهای سیاسی و اقتصادی آمریکا هرگز راه به جایی نخواهد برد و ایران کشوری نیست که در برابر چنین فشارهایی تسلیم شود.
این دستور اجرایی در حالی صادر میشود که صبح روز چهارشنبه هجدهم اردیبهشت ۱۳۹۸ بود که شورای عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران با صدور بیانیهای از توقف برخی اقدامات تهران ذیل برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) خبر داده و و به کشورهای باقیمانده در توافق شصت روز فرصت داد تا تعهدات خود به ویژه در حوزه های بانکی و نفتی را اجرا کنند.
تحریم های جدید از سوی آمریکا در حالی اعلام شده است که از سوی مقامات این کشور، همزمان هم پیام جنگ مخابره می شود و هم پیام مذاکره. در حالی که بولتون اعزام ناو هواپیمابر آمریکایی را پیام هشداری به ایران دانسته است؛ پیام مذاکره نیز از سوی برخی مقامات آمریکایی برای ایران ارسال شده است.
در همین زمینه، جویس کرم خبرنگار نشنال امارات در واشنگتن نوشت، در یک روز سه مقام آمریکایی خواستار مذاکره با ایران شدند: از یک سو، ویکتوریا کوتس، مدیر ارشد امور غرب آسیا در شورای امنیت ملی کاخ سفید مدعی شد که ترامپ خواهان برگزاری یک نشست دوجانبه با ایران است و گفت: پیشنهاد ترامپ برای برگزاری یک نشست با ایران صادقانه است و امیدوار است که مقامات ایران نیز بپذیرند.
از طرف دیگر، دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا، روز چهارشنبه اعلام کرد مشتاقم که روزی با رهبران ایران دیدار کنم.
در نهایت اینکه، برایان هوک، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران نیز گفته است که نیازمند مذاکره درباره توافق جدیدی هستیم که به تأیید کنگره برسد.