زبان فارسی
iranفارسی
englishEnglish
ورود به حساب کاربری
دانش و کاربرد مواد

بیلت آلومینیومی

بیلت آلومینیومی نوعی شمش آلومینیومی است که جزو محصولات نیمه ساخته ریخته گری آلومینیوم محسوب می شود و اغلب در صنایع اکستروژن کاربرد دارند و بر اساس سفارش مشتریان در انواع گروه های آلیاژی کارپذیر طبق استاندارد بین المللی AA و در قطرهای مختلف تولید میشود. شمشال یا بیلت آلومینیوم (به انگلیسی:Aluminium Billet) یکی از پر کاربردترین محصولات نیمه ساخته ریخته…

اشتراک گذاری در

بیلت آلومینیومی نوعی شمش آلومینیومی است که جزو محصولات نیمه ساخته ریخته گری آلومینیوم محسوب می شود و اغلب در صنایع اکستروژن کاربرد دارند و بر اساس سفارش مشتریان در انواع گروه های آلیاژی کارپذیر طبق استاندارد بین المللی AA و در قطرهای مختلف تولید میشود.

شمشال یا بیلت آلومینیوم (به انگلیسی:Aluminium Billet) یکی از پر کاربردترین محصولات نیمه ساخته ریخته گری آلومینیوم است که عمده مصرف آن در صنایع اکستروژن آلومینیوم می باشد و به روش ریخته گری پیوسته یا DC تولید می شود.

فرآیند ریخته گری پیوسته (ریخته گری DC) که در سال ۱۹۳۳ گسترش پیدا کرد روشی است که امروزه برای تولید بیلت های اکستروژن آلومینیوم به کار می رود. در این روش آلومینیوم مذاب در قالب آب گرد با عمق کم ریخته می شود. این قالب معمولا سطح مقطعی گرد دارد که به هنگام شروع انجماد مذاب در قالب قسمت زیرین قالب (دامی) با سرعت کنترل شده ای شروع به پایین رفتن می کند و بر روی سطح تازه منجمد شده بیلت در حال خروج از قالب آب پاشیده می شود.
اخیرا استفاده از ماشین های ریخته گری DC بزرگتر با سیستم های کنترلی برنامه پذیر افزایش یافته است. استفاده از حس گرها و نرم افزارهای کامپیوتری سیستم های خودکار می توان پارامترهای متعدد ریخته گری را کنترل نمود.

آلیاژها و اندازه بیلت های مختلف نیازمند قالب های متفاوت هستند.
در ریخته گری بیلت آلومینیوم، فلز مذاب درون کوره از طریق راهگاه های انتقال و توزیع مذاب که با آسترهای نسوزی که در قسمت های مختلف سیستم به کار رفته اند به واحد گاز زدایی و سپس به واحد فیلتراسیون و در نهایت به واحد انجماد با استفاده از مبردهای مستقیم عمودی (DC) انتقال می یابد. روش ریخته گری DC در مقایسه با روش های دیگر مانند ریخته گری با قالب تکبار خصوصا برای تولید آلیاژهای پر استحکامی مانند سری های ۲۰۰۰ و ۷۰۰۰ دارای مزایایی است:

۱- حداقل جدایش فازی
۲- توانایی تولید بیلت های بزرگ
۳- کم ترین مقدار ترک در آلیاژهای پر استحکام
۴- انتقال آرام و یکنواخت مذاب در دمای بالنسبه پایین برای جلوگیری از بروز مشکلات عدیده

به طور کلی کیفیت بیلت آلومینیوم به طور مستقیم و غیر مستقیم بر بهره وری و کیفیت محصول اکستروژن اثر دارد.

 

انواع بیلت آلومینیوم

۱-بیلت وارداتی

مانند بیلت های وارداتی از شرکت های دو بال،روسال،تالکو و …

۲-بیلت استاندارد

شامل محصولات ایرالکو و المهدی می باشد که در بازار با نام بیلت استاندارد شناخته می شوند

۳-بیلت DC

بیلت های تولید شده از آلومینیوم مذاب به روش ریخته گری DCیا Directchill Casting و عمدتا به علت تمایز با محصولات دو شرکت ایرالکو و المهدی از این اصطلاح استفاده می شود

۴-بیلت ذوب مجدد یا تبدیلی

بیلت هایی هستند که از ذوب مجدد ضایعات آلومینیوم تولید می شوند.بزرگترین عیب این بیلتها، عدم توانایی آلیاژبندی صحیح آنهاست.