تولید صنعتی آلومینیوم اولیه به وسیله فرایند هال-هرولت انجام می شود. هال و هرولت به صورت جداگانه در سال 1886 فرایند الکترولیزی را توسعه دادند که در آن اکسید آلومینیوم (Al2O3) در یک الکترولیت حاوی عمدتا کریولیت (Na3AlF6) و آلومینیوم فلورید (AlF6) حل می شود. در سلول های الکترولیز مدرن آلومینیوم، چندین آند prebaked کربنی درون کریولیت غوطه ور می شوند و یون های اکسید از آلومینای حل شده خارج شده و به سمت آند می روند. اکسیدها به سرعت با آند کربنی واکنش داده و در نهایت آن را با تولید گاز کربن دی اکسید (CO2) مصرف می کند. در زیر الکترولیت، استخری از آلومینیوم مذاب بر روی کاتد سلول وجود دارد. آلومینیوم تازه از آنیون های حاوی آلومینیوم در فصل مشترک آلومینیوم-الکترولیت تولید می شود.
ساختمان هایی که سلولهای الکترولیز در آن قرار دارند (potrooms) بسیار عظیم می باشند و می توانند بیش تر از یک کیلومتر طول داشته باشند. در یک potroom بین 100 تا 400 سلول الکترولیز به صورت سری به یکدیگر متصل می شوند، به طوری که کاتد یک سلول به آند سلول بعدی (که در اصطلاح فنی potline نامیده میشود) متصل می شود. اتصال سری این اجازه را میدهد تا از رکتی فایر با ولتاژ بالا استفاده کرد و برای potline های جدید، بیشترین ولتاژ ممکن است به بالاتر از V 1500 برسد. اگرچه جریان potline ثابت نگه داشته میشود، اما هر سلول ولتاژ منحصر به فرد خود را دارد تا الزامات تکنولوژیکی فرایند از قبیل: بالانس حرارت، شرایط عملیات سلول و سن و شرایط کاتد برآورده شود.
هم اکنون potline های مدرن آمپر بین KA 300 تا KA 600 دارند، که بزرگترین سلولهای حال حاضر میباشند. همانطور که در شکل 1 نشان داده شده است سلول ها به صورت پهلو به پهلو گذاشته می شوند تا عوارض مغناطیسی جریان بالا و اتلاف حرارت از سلول ها کاهش یابد. سلولهای قدیمیتر که آمپر کمتر از KA 200 داشتهاند که اغلب به صورت انتها به انتها قرار داده میشدند.
این سلولها به صورت شبانه روزی این فلز ارزشمند را به میزان زیاد تولید میکنند، این مقدار ممکن است 100 کیلوگرم به ازای هر ساعت و یا بیشتر باشد. با جمع کردن میزان آلومینیوم تولیدی توسط هر سلول میزان تولید آلومینیوم در یک کارخانه بسیار زیاد خواهد شد به طوری که بزرگترین تولید کنندگان آلومینیوم جهان میزان تولید سالانه بیشتر از 1 میلیون تن نیز گزارش کرده اند.
فرایند تولید آلومینیوم هنوز هم از یک فرایند تمام اتوماتیک فاصله دارد. جرثقیل (کرین)ها با حرکت جلو و عقب خود به انتقال و تعویض آندها و تخلیه آلومینیوم از سلول کمک میکنند. ماشینهای بزرگی مذابها را به خارج از potline انتقال میدهند. این ماشینها مذاب را به کارگاه ریخت به منظور ریختهگری و یا عملیات اضافی انتقال میدهند.
قسمت بالایی سلول سوپراستراکچر سلول نامیده میشود. هودها به منظور آسان سازی امر جمعآوری گازهای آند و بخارات فلوئوریدی از الکترولیت و انتقال آنها به واحد گردوغبار در آن قسمت قرار داده شدهاند. میله های آلومینیومی بزرگ عمودی (رایزر آندها نامیده میشوند) اتصال جریان از کاتد منفی سلول همسایه به آند مثبت سلول مورد نظر را برقرار میکند.
یک لایه از آلومینا به علاوه الکترولیت جامد روی آند را پوشش میدهد. برای اضافه کردن اتوماتیک آلومینا به الکترولیت باید این پوسته سخت تشکیل شده بر روی آندها شکسته شود که این کار در قسمت بین دو ستون آند انجام میشود. در زیر این پوسته یک لایه cm 20-15 الکترولیت و یک لایه cm 20-10 از آلومینیوم مذاب در زیر الکترولیت قرار دارد. این دو مذاب چگالی متفاوت دارند و به همین خاطر با یکدیگر مخلوط نمیشوند. آلومینا در الکترولیت حل میشود، سپس به منظور تولید آلومینیوم مذاب در کاتد الکترولیز میشود. در potroom ها به خاطر گرمای ساطع شده از سلولها، گرمای محیطی بالایی وجود دارد. اگر سیستمهای تهویه طبیعی در potlineها تعبیه نشود، دمای محیط در potline افزایش خواهد یافت. در مناطق داغ، در معرض گرما قرار گرفتن مشکلات جدی در potroom به وجود میآورد، به همین دلیل برنامههای متعددی برای اطلاعات، سازش با محیط و تدابیر پیشگیرانه وضع میشود.
جریان بالایی که در هر سلول جریان دارد، میدانهای مغناطیسی ایستای قوی ایجاد میکند. از آنجایی که این میدانها توسط بدن انسان حس نمیشود، میتوانند به ساعت و کارتهای اعتباری آسیب بزنند. افرادی که دستگاه تنظیم کننده ضربان قلب دارند نباید اجازه داده شود تا وارد این قسمت شوند، چون ممکن است این دستگاهها نیز تحت تاثیر میدان مغناطیسی قرار گیرند.در سیستمهای بزرگ اتصالات زیادی هست که به وسیله مواد آزبست بسته شدهاند. سابقاً از آزبست به منظور جلوگیری از نشت فلز مذاب از سلول استفاده میشد. آزبست به عنوان یک ماده سرطانزا شناخته شده میباشد.
در طی سالهای پس از اختراع در سال 1886، تولید صنعتی آلومینیوم از صنعت به علم توسعه پیدا کرد. فهم بیشتر فرایند از تحقیقات فراوان و کارهای توسعهای به خصوص در نیمه دوم قرن بیستم بدست آمد. این تحقیقات هم در کارخانههای آلومینیوم و هم موسسات آکادمیک انجام شد.
واکنش الکتروشیمیایی کلی برای تولید صنعتی آلومینیوم مذاب ممکن است به صورت زیر نوشته شود:
این واکنش بسیار ساده میباشد و دو ماده خام اصلی آلومینا و کربن و دو محصول آلومینیوم مذاب و کربن دی اکسید را نشان میدهد.
میزان مواد خام استفاده شده در فرایند در شکل 2 نشان داده شده است. آلومینا بر اساس نسبت استوکیومتری پیشبینی شده دراین واکنش مصرف میشود. میزان تئوری مصرف آلومینا kg 89/1 به ازای تولید یک کیلوگرم آلومینیوم میباشد. اگرچه در عمل میزان استفاده شده آلومینا به ازای تولید یک تن آلومینیوم kg 93/1 می باشد و دلیل آن کاملا خالص نبودن آلومینای خریداری شده میباشد. آلومینا همیشه حاوی مقادیر کمی از ناخالصیهای اکسیدی مانند Na2O, CaO, Fe2O3 و SiO2 میباشد. به علاوه از واکنش بالا برداشت میشود که به ازای تولید هر مول آلومینیوم سه چهارم مول گاز CO2 تولید میشود. یک دوم مول آلومینا باید به صورت تئوری با kg 33/0 کربن واکنش دهد تا kg 1 آلومینیوم و kg 22/1CO2 تولید شود. با این وجود، به دلیل دیگر واکنشهای کربن با اکسیژن و CO2 بین 4/0 تا 45/0 کیلوگرم کربن به ازای هر کیلوگرم آلومینیوم مصرف میشود. این مصرف خالص آند نامیده میشود و منجر به تولید تقریبا 5/1kg گاز CO2 با ازای یک کیلوگرم آلومینیوم میشود.
آلومینا باید به طور منظم به الکترولیت اضافه شود تا تولید الکترولیتیک طبیعی به صورت پیوسته حفظ شود. سلولهای الکترولیز جدید دارای سیستم تغذیه نقطهای برای شارژ آلومینا هستند. آلومینا به صورت خودکار از هاپری که در قسمت سوپراستراکچر سلول قرار دارد شارژ میشود. در هر دو تا شش بار شارژ سلول توسط سیستم تغذیه، kg1 آلومینا در هر دقیقه یا بیشتر، به الکترولیت اضافه میشود. این کم اضافه کردن توانایی پودر آلومینا را برای حل شدن، مخلوط شدن و پراکنده شدن در الکترولیت را افزایش میدهد. غلظت متوسط آلومینا در الکترولیت معمولا در محدوده 2 تا 4 درصد نگه داشته میشود. غلظت بالاتر آلومینا ممکن است باعث تشکیل مقادیر اضافی آلومینای غیرقابل حل شود، که در اصطلاح صنعتی به آن رسوب (sludge) گفته میشود. Sludge به خاطر چگالی بالایش در پایین فلز مذاب جمع میشود. Sludge ناخواسته میباشد هیچ استفاده مفیدی در سلول ندارد، چون با افزایش مقاومت الکتریکی سلول باعث افزایش ولتاژ آن میشود.
برعکس، غلظت پایین آلومینا در الکترولیت میتواند به طور چشمگیری فرایند آند را تغییر دهد که anode effect نامیده میشود. Anode effect به دلیل تشکیل یک لایه گازی عایق الکتریسیته در زیر آند، باعث افزایش ولتاژ در سلول (شاید V 40 تا 30 به جای V 5/4 تا 4) میشود. در این هنگام ترکیب شیمیایی گاز آند به طور ناگهانی از تقریبا CO2 خالص به عمدتا CO تغییر کرده و همچنین مقادیری از ترکیبات گازهای پرفلوئورکربن، CF4 و مقدار کمی از گاز C2F6 تشکیل میشود. این گازها، گازهای گلخانهای با پتانسیل گرمایش جهانی بالا هستند و طول عمر بالایی در اتمسفر دارند (در حدود 10000 سال).
تشکیل این گازها میتوانند با کاهش فرکانس anode effect (تعداد anode effect در سلول در روز) و مدت anode effect (به صورت دقیقه داده میشود) کاهش یابد. در حال حاضر همه تولید کنندگان آلومینیوم پیشرفت های قابل توجهی در کاهش انتشارات گازهای پرفلوئورکربن داشتهاند. اغلب سلولهای prebaked مدرن به طوری کنترل میشوند که برای مدت یک هفته یا چندین ماه بدون حتی یک anode effect کار میکنند.
قبل از ترک کردن موضوع anode effect، این موضوع باید ذکر شود که 70 تا 80 درصد گاز تولید شده در زیر آند CO میباشد. در برخی موارد برای پایان دادن به anode effect ممکن است نیاز به مداخله دستی باشد که اپراتور ممکن است این گاز سمی را تنفس کند. حتی اگر این پدیده به صورت جزیی مطالعه نشده باشد، غلظت گاز CO در محیط کار در potline ها باید پایینتر از حد مضر برای انسان باشد.
علاوه بر اینکه مواد اولیه برای تولید لازم میباشند، آلومینا زمانی که بر روی پوسته جامد روی الکترولیت قرار میگیرد، به عنوان عایق حرارتی عمل میکند و اتلاف حرارت را کاهش میدهد. آلومینا همچنین برای پوشانده روی آند نیز استفاده میشود، که باعث نگهداری حرارت و به حداقل رسانده سوختن آند کربنی در هوا میشود. بیشتر اوقات مخلوطی از پودر آلومینا و تکههای جامد الکترولیت استفاده میشود.
سومین نقش بزرگ آلومینا مهمترین آن میباشد. آلومینا برای گرفتن انتشارات فلوئوریدی از سلول در تمیز کننده گاز آند استفاده میشود. این روش به نام dry scrubbing method (روش شستشو خشک) مشهور میباشد. پودر آلومینا هیدروژن فلوئوراید (HF) را جذب و همچنین میعانات فلوئوریدی (به خصوص سدیم تترا فلوئورو آلومینیوم (NaAlF4)) را به دام میاندازد. آلومینای بدست آمده به نام آلومینای ثانویه معروف میباشد و برای تغذیه به درون سلول استفاده میشود. گاز خارج شده از دودکشها حاوی CO2 و مقدار کمی گاز پرفلوئورکربن میباشد که به درون اتمسفر رها میشود.
فرایندهای قبل از فرستادن مذاب به کارگاه ریخت، فرایندهای upstream نامیده میشوند، درحالی که فرایندها در کارگاه ریخت برای تولید محصول نهایی فرایندهای downstream نامیده میشوند.
مواد خام استفاده شده در فرایند تولید آلومینیوم
1- آلومینا
آلومینای خالص از بوکسیت به وسیله فرایند بایر بدست میآید. در فرایند بایر آلومینا به وسیله هضم قلیایی بوکسیت خورد شده در دما و فشار بالا، درون اتوکلاو استخراج میشود. ادامه فرایند با تصفیه، رسوب، شست و شو و در نهایت کلسینه کردن به منظور بدست آوردن آلومینای بدون آب و خالص دنبال میشود. این ماده سفید رنگ و شبیه به نمک معمولی میباشد. آلومینیوم نقطه ذوب بالا، بیشتر از ℃ 2050 دارد و از لحاظ شیمیایی بسیار پایدار میباشد. این دلیل انرژی زیاد مورد نیاز برای تولید آلومینیوم از آلومینا میباشد.
2- انرژی الکتریکی
مقدار زیادی انرژی الکتریکی به منظور تولید آلومینیوم از آلومینا مورد نیاز میباشد. اغلب سلولهای ذوب آلومینیوم نزدیک به kWh 13 برای تولید kg 1 آلومینیوم نیاز دارند در حالی که متوسط جهانی برای تولید 1 کیلوگرم آلومینیوم kWh/kg 14 میباشد.
معمولا انرژی 30 درصد هزینه تولید آلومینیوم نهایی را تشکیل میدهد و به همین دلیل قیمت انرژی اقتصادی بودن یا نبودن فرایند را مشخص میکند. در سالهای اخیر انرژی لازم برای تولید آلومینیوم به وسیله بهبود تکنولوژیکی فرایند کاهش پیدا کرده است. با این وجود، با افزایش پیوسته تقاضای جهانی برای انرژی الکتریکی، صرفه جویی در مصرف انرژی در همه بخشهای فرایند مهمترین وظیفه خواهد بود. کارخانههای تولید آلومینیوم جدیدتر در مناطقی ساخته میشوند که انرژی الکتریسیته در دسترس و ارزانتر باشد.
3- آندهای کربنی Prebaked
امروزه همه واحدهای ذوب آلومینیوم از آندهای کربنی در سلولهای الکترولیز استفاده میکنند. کربن یک هادی الکتریسیته خوب، منطقی و مهم میباشد. کربن میتواند در مقابل شرایط خورنده الکترولیت مذاب حاوی فلوئورید در دماهای بالاتر از ℃ 960 مقاومت کند. به علاوه، یک بخش فعال از واکنش الکتروشیمیایی میباشد، بنابراین در کاهش ولتاژ سلول تا V 1 ولت مشارکت میکنند. همینطور انرژی الکتریکی با سوختن کربن ذخیره میشود. براساس واکنش 1 ممکن است کربن را به عنوان یک ماده خام در تولید آلومینیوم در نظر بگیریم، چون کربن به وسیله واکنش آند مصرف میشود.
یک آند prebaked معمولی از مخلوط پترولیوم کک، قیر و باتس ساخته شده است. باتس قسمت باقیمانده آند تعویض شده از سلول الکترولیز میباشد. میزان باتس مصرفی در آندهای جدید میتواند تغییر کند، اما معمولا بین 15 تا 25 درصد استفاده میشود.
مهمترین جز آندهای کربنی prebaked پترولیوم کک کلسینه شده میباشد. وقتی نفت خام پالایش میشود، باقیماندههای واحد تقطیر وارد مرحله بعد میشوند. این باقیماندهها در دمای 450 و در فشار 5-4 بار برای تولید کک سبزتحت عملیات قرار میگیرند.
کک بدست آمده از این فرایند بسیار خالص میباشد و به همین دلیل مهمترین منبع برای آندهای کربنی میباشد. این کک نیاز دارد تا در دمای 1200 به منظور حذف اجزای فرار و افزایش چگالی، استحکام و حفرات قبل ورود به میکسرهای تولید آند، کلسینه شود.
به علاوه، آندهای کربنی حاوی 16-13 درصد قیر میباشند که به عنوان چسب استفاده میشود. قیر عمل اتصال کک و ذرات باتس به یکدیگر را در آند انجام میدهد.
در فرایند تولید آند، پترولیوم کک و مواد اندی قابل بازیافت (باتس)، خرد و الک میشوند. در مرحله بعد مواد به منظور رسیدن به دانه بندی مورد نظر با هم مخلوط میشوند. بعد مقدار کافی قیر (16-13 درصد) به مخلوط اضافه و هم زده میشود، سپس درون بلوکهای آند خام به وسیله پرس یا ویبره قالب گیری میشوند. قبل از اینکه این آندهای خام در سلول الکترولیز استفاده شوند باید درون کورههای پخت جداگانهای در دمای 1150-1200 پخته شوند. عمل پخته شدن باعث کربونیزه و ایجاد بلوکهای آند چگال و مستحکم میشود.
برای ایجاد اتصال الکتریکی و پشتیبانی فیزیکی آند، یک میله آلومینیومی یا مسی با یک یوک آهنی به آند متصل میشود. سپس درون حفره موجود روی آند چدن ریزی انجام میشود که دلیل آن ایجاد اتصال الکتریکی و مکانیکی خوب بین آند کربنی و میله میباشد. این عملیات anode rodding نام دارد.
مواد الکترولیت
چهار عملکرد الکترولیت به شرح زیر است:
- باید حلالی برای آلومینا باشد تا شرایط را برای تجزیه الکترولیتکی آن فراهم کند، تشکیل آلومینیوم مذاب و گاز CO2
- انتقال الکتریسیته از آند به کاتد
- ایجاد یک جدایش فیزیکی بین آلومینیوم کاتدی تولید شده و گاز CO2 آندی
- ایجاد یک مقاومت گرما ساز که سلول را اجازه میدهد تا خودش را گرم کند
کریولیت معمولا از تقریبا % 80-70 الکترولیت مذاب که شامل آلومینیوم فلوئورید اضافی (% 12-9)، کلسیم فلوئورید (% 7-4) و آلومینا (% 4-2) میباشد. این سه ماده افزودنی باعث کاهش نقطه ذوب الکترولیت و دمای عملیاتی سلول و در نتیجه افزایش بازده فرایند میشود.
1- کریولیت
کریولیت دارای ترکیب شیمیایی استوکیومتری Na3AlF6 و نقطه ذوب 1011 میباشد. کریولیت در اوایل قرن 21 استخراج میشد، اما معدنکاری هم اکنون انجام نمیشود، بنابراین کریولیت باید به صورت مصنوعی ساخته شود. این ماده میتواند با واکنش هیدروفلوئوریک اسید با محلول قلیایی سدیم آلومینات براساس واکنش 2 تولید شود.
واکنش2 : 6HF(g) + 2 NaOH + NaAlO2 = Na3AlF6 + 4H2O (g)
2- آلومینیوم فلوئورید
آلومینیوم فلوئورید (AlF3) ممکن است -9 الکترولیت را تشکیل دهد. آلومینیوم فلوئورید حین عملیات معمولی طبق سه مکانیزم مصرف میشود. اولین و مهمترین، آلومینیوم فلوئورید با اکسید سدیم که همیشه به صورت ناخالصی در آلومینا وجود دارد، واکنش میدهد پس این مقدار باید جایگزین شود. برای ثابت نگه داشتن میزان آلومینیوم فلوئورید درون سلول الکترولیت، به ازای هر یک تن آلومینیوم تولیدی kg 20 AlF3 به الکترولیت اضافه میشود.
دومین مکانیزم مصرف AlF3 ناشی از الکترولیز رطوبت موجود در سلول به هر شکلی میباشد (واکنش 3).
واکنش 3 : 2AlF3 + 3H2O(g) = Al2O3 + 6HF(g)
گاز هیدروژن فلوئورید به شدت خطرناک میباشد. خوشبختانه، بخارات جمع آوری میشوند و بازده gas scrubbing به میزان زیادی در ذوب آلومینیوم بهبود پیدا کرده است، به همین دلیل میزان بسیار کمی از HF وارد potroom و محیط میشود.
در نهایت اتلاف آلومینیوم فلوئورید به وسیله تبخیر از الکترولیت محسوس میباشد. فرارترین گونهای که از الکترولیت منتشر میشوند، بخار سدیم تترافلوئوروآلومینیوم (NaAlF4) میباشد. این بخار بسته به ترکیب شیمیایی و دمای الکترولیت دارای فشار جزئی Pa 600-400 بر روی الکترولیت میباشد. خوشبختانه بیشتر از 98 درصد فلوئورید، شامل HF(g)، توسط فرایند gas cleaning جمع آوری شده و به همراه آلومینای ثانویه به سلول برمیگردند. اگر غلظت گاز HF به غلظتهای بالا، بیشتر از ppm 100، در دورههای کوتاهی از عملیات ذوب برسد، این میزان بالای گاز احتمال مریضی تنگی نفس و آسم را افزایش میدهد. آسم شغلی در کارگران بخش ذوب در مطالعات زیادی گزارش شده است.
3- کلسیم فلوئورید
کلسیم فلوئورید عمدا و به میزان کم به الکترولیت اضافه میشود. به خاطر مقدار خیلی کم اکسید کلسیم موجود در آلومینا به شکل ناخالصی (تقریبا wt% 035/0)، میزان غلظت کلسیم فلوئورید در مذاب در محدوده wt% 7-4 ثابت نگه داشته میشود. در این سطح مقدار کمی از کلسیم به درون آلومینیوم رسوب میکند، در حالی که مقداری از آن به صورت ترکیبات کلسیمی (بخار CaCO3) خارج میشوند.
در نهایت، وقتی کارگران با الکترولیت مذاب کار میکنند ایمنی بالایی مورد نیاز میباشد. هر ماده واکنش پذیری با تماس با الکترولیت و فلز میتواند خطر ایجاد کند. رطوبت خطرناکترین مواد میباشد. امکان ترکیدن الکترولیت مذاب وجود دارد، به همین دلیل باید با توجه و آگاهی رفتار شود. الکترولیت و فلز مذاب دمای تقریبا 950 دارند و حاوی فلوئورید خورنده میباشد.
پارامترهای عملیاتی برای فرایند ذوب آلومینیوم
1- بازده جریان
بازده جریان یک پارامتر تکنولوژیکی خیلی مهم میباشد که برای توصیف کارائی فرایند استفاده میشود. بازده جریان، بخشی از جریان است که برای تولید آلومینیوم استفاده میشود. بر اساس قانون فارادی kAh 1 جریان الکتریکی باید از نظر تئوری kg 335/0 آلومینیوم تولید کند، اما فقط % 96-90 از این مقدار میتواند در صنعت بدست آید. جلوگیری از اتلاف به خصوص در فرایند الکترولیز امری بسیار سخت میباشد. مکانیزم اتلاف در الکترولیز آلومینیوم، ترکیب مجدد محصولات آندی و کاتدی میباشد، این فرایند را back reaction مینامند. در این واکنش، آلومینیوم دوباره با CO2 واکنش داده و تولید آلومینا و کربن مونوکسید میکند.
برای محاسبه این اتلاف و اندازهگیری بازده الکتروشیمیایی فرایند، مفهوم بازده جریان در صنعت به صورت نسبت نرخ تولید اندازهگیری شده به نرخ تولید تئوری معرفی شده است (واکنش 4).
واکنش 4:
در این رابطه، p نرخ تولید اندازهگیری شده (kg/h) و P0 نرخ تولید تئوری میباشد (kg/h) که از قانون فارادی محاسبه شدهاند.
علاوه بر back reaction، چندین مکانیزم دیگر وجود دارد که باعث اتلاف کم در بازده جریان میشود.
2- انرژی مصرفی
انرژی مصرفی به صورت kWh/kg Al گزارش میشود و به وسیله معادله زیر گزارش شود:
واکنش 5:
ولتاژ اینجا ، ولتاژ عملیاتی سلول میباشد که به صورت ولت (V) گزارش میشود، و CE بازده جریان میباشد که بصورت کسری (نه درصد) میباشد. مصرف انرژی بهترین پارامتر تکنولوژیکی در تولید آلومینیوم میباشد، چون رابطه آن بازده جریان را نیز شامل میشود.
3- بازده انرژی
بازده انرژی به صورت بخشی از انرژی الکتریکی (شدت جریان ضرب در ولتاژ) که برای تولید آلومینیوم استفاده میشود، تعریف شده است. مقادیر معمول، حتی در سلول های مدرن تنها بین % 50-45 میباشد. مابقی انرژی تولید گرما سبب گرم شدن محیط اطراف میشود. یکی از مهمترین وظایف صنایع در آینده، کاهش انرژی مصرفی و در نتیجه افزایش بازده انرژی میباشد.
- عملیات سلول
اقدامات زیر باید به طور منظم یا در فواصل زمانی مشخص در potline انجام شود:
- تغذیه آلومینا
- تعویض آند و پوشاندن آند
- تخلیه مذاب
- اضافه کردن آلومینیوم فلوئورید
- Rack raising
امروزه تغذیه آلومینا به صورت خودکار و با استفاده از تغذیه نقطهای انجام میشود، بنابراین در حال حاضر تعویض آند به صورت دستی سختترین کار میباشد. آندهای prebaked باید در فواصل زمانی معین، زمانی که اندازه آنها به یک چهارم اندازه اصلی رسید تعویض شوند. این پس از 30-25 روز اتفاق میافتد. Potline های مدرن این قابلیت را دارند تا با استفاده از کرینها عمل تعویض آندها را انجام داده شود. روش دیگری هم که در تعداد زیادی از واحدها مرسوم است، استفاده از ماشین های تعویض آند میباشد.
تعویض آند باعث بزرگترین اختلالهای عملیاتی در سلول با آندهای prebaked میشود. وقتی یک آند جدید و سرد قرار داده میشود، با وزن تقریبا 1 تن، یک لایه از الکترولیت زیر آند به سرعت منجمد میشود، تقریبا 24 ساعت زمان نیاز است تا این لایه دوباره کاملا ذوب شود. این موضوع باعث کاهش دمای موضعی الکترولیت خواهد شد، چون آند جدید جریان کمی برای فرایند ذوب دوباره میکشد. لایه الکترولیت جامد هدایت الکتریک ضعیفی دارد. این لایه حتی توزیع جریان آندی را در سلول مختل میکند.
وجود برخی از گرد و غبارات در هوای داخل potroom اجتناب ناپذیر است. این گرد و غبارات از آلومینا و فلوئورید الکترولیت میباشند.
به خصوص در حین تعویض آند، تراکم قابل توجهی از نانو ذرات با اندازه کمتر از nm 20 در اطراف آند میتواند ثبت شود. این ذرات احتمالا زمانی تشکیل میشوند که جرم مذاب در معرض محیط سردتر قرار میگیرد. سطح این ذرات بزرگ است و HF، SO2، Be و دیگر ذرات روی سطحشان پتانسیل خطرناک بودن دارند. پس از آزاد شدن این ذرات به درون هوا، اندازه نانوذرات افزایش مییابد.
پوشاندن آند معمولا 4 ساعت پس از تعویض آند انجام میشود. از آنجایی که در طی فرایند آندها داغ میشوند، پس ما باید از اکسید شدن آنها در هوا به وسیله اکسیژن و اتلاف حرارت جلوگیری کنیم، به همین خاطر پوشش دادن آندها انجام میشود. مواد پوششی برای آند نباید ناخالصی وارد محصول نهایی کنند به همین دلیل مخلوطی از آلومینا و الکترولیت بازیافت شده استفاده میشود. ترکیب شیمیایی پوشش آند میتواند نقش مهمی در واکنش با بخارات زیر پوسته ایفا کند. پوشش ضعیف آند باعث هوا سوزی آند خواهد شد.
آندهای تعویض شده، باتسها، در ایستگاه butts-cleaning تمیز میشوند. ابتدا الکترولیت و آلومینای چسبیده به آن جدا شده و به سلول باز میگردند. باتس های تمیز شده سپس خرد شده و به عنوان مواد اولیه در تولید آندهای جدید استفاده میشود.
تخلیه آلومینیوم مذاب از سلول tapping نامیده میشود و این کار بسیار سخت و طاقت فرساییست. لوله پاتیل یا بوته خلا به درون لایه فلز مذاب درون سلول وارد میشود و سپس به وسیله مکش، مذاب به درون بوته وارد میشود. فلز مذاب سپس وزن شده و به کارگاه ریخت منتقل میشود. معمولا کرین به عملیات تخلیه مذاب کمک میکنند.
اضافه کردن آلومینیوم فلوئورید در سلولهای مدرن به صورت اتوماتیک انجام میشود. یک یا چند سیلو در سوپراستراکچر سلول تعبیه شد است و اضافه کردن این ماده از محل شارژ آلومینا انجام میشود.
آخرین عملیات دستی که قبلا ذکرشد، rack raising یا beam raising نام دارد. Anode beam همه آندها را در یک موقعیت نگه میدارد و از آنجایی که آندها مصرف میشوند پس فاصله بین آند و کاتد تغییر خواهد کرد. برای ثابت نگه داشتن این فاصله، آندها به مرور زمان پایین میآیند. گاهی اوقات Anode beam خیلی پایین میآید، به طوری که دیگر امکان پایین آمدن آن وجود ندارد. در این زمان از ماشین مخصوصی برای بالا آوردن beam استفاده میکنند.