تا زمانی که خرید نفت ایران توسط اروپا تائید نشود، اینستکس کارایی ندارد بر این اساس راهکارهایی مانند فروش نفت ایران به روسیه یا پیشخرید آن توسط اروپا و … مطرح شده است.
به گزارش اتاق خبر ایراک به نقل از خبرگزاری ایرنا، سازوکار مالی بین ایران و اروپا یا همان اینستکس کار خود را آغاز کرده اما هنوز مشخص نیست اعتبار موردنیاز برای واردات از این روش، از چه طریقی تأمین خواهد شد زیرا همچنان خرید نفت ایران از سوی اروپا تأیید نشده و مسیری غیر از فروش نفت نیز وجود ندارد.
۱۵ ماه پیش و با خروج آمریکا از برجام، صادرات نفت ایران و به دنبال آن ورود ارز به کشور با محدودیتهایی روبرو شد. ایران اگرچه آنگونه که معاون بینالملل وزیر نفت گفته نفت خود را از مسیرهای خاکستری همچنان میفروشد اما سنگاندازیها هزینه فروش نفت را بالا برده است.
از سوی دیگر واردات نیز با موانعی روبروست. ایران پول نفت صادراتی خود را با موانعی به دست میآورد و برای خرید کالاهای مختلف نیز چانهزنیهای زیادی صورت میگیرد. و این در شرایطی است که فقط یک کشور از ۷ کشور امضاکننده برجام نخواسته به تعهداتش پایبند بماند. همچنان بهجز آمریکا، ۵ کشور دیگر طرف حساب ایران در برجام هستند و بر همین اساس ایران انتظار دارد محدودیتهای پیش آماده نیز متناسب با خروج یک کشور باشد.
از همین رو با تأکید بر پایبندی ایران به مفاد برجام، همواره از طرفهای اروپایی خواسته تا هزینه حفظ برجام را بپردازند. اروپا نیز در این مسیر ایجاد سازوکار مالی با ایران به نام اینستکس را در دستور کار قرار داده است.
اما این سازوکار هنوز گرهای از مشکلات ایران باز نکرده و آنگونه که وزیر نفت ایران میگوید، اگر اینستکس را بهعنوان یک عملیات در نظر بگیرند، بدون واریز مطمئن پول به آن یا با واریز سه یا چهار میلیون دلار یا یورو، این سازوکار پاسخگو نیست بلکه باید پول نفت به آن واریز شود.
وزیر نفت با اشاره به ناکارآمدی اینستکس بدون خرید نفت ایران تأکید کرده که شب و روز تلاش میکنیم تا راههایی را برای صادرات نفت پیدا کنیم اما مکانیسم طراحی شده توسط اروپاییها برای تجارت با ایران فایدهای نخواهد داشت اگر امکان صادرات نفت ایران فراهم نشود.
توافق برای فروش نفت به روسیه
معاون وزیر خارجه روسیه نیز بهعنوان یکی از طرفهای ایران در برجام، با غیرقابلقبول دانستن اعمال فشارهای آمریکا بر ایران، یکی از راههای حفظ برجام را، راهاندازی هرچه سریعتر مکانیسم مالی اینستکس برای مقابله با مشکلات ایجادشده از سوی آمریکا برای فروش محصولات نفتی ایران میداند.
پیشازاین البته گزینه فروش نفت ایران از طریق روسیه و تزریق منابع آن به اینستکس مطرح شده بود اما مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا آن را رد کرده بود. هرچند که مدیر بنادر و دریانوردی و منطقه ویژه اقتصادی امیرآباد در شرق مازندران گفته که توافق اولیه برای صادرات نفت از بندر امیرآباد به آستاراخان روسیه با همکاری نفت شمال انجام شده و اگرچه تاکنون صادرات نفت بهصورت عملیاتی انجام نشده است، ولی پیشبینی میشود بهزودی صادرات نفت به آستاراخان آغاز شود.
باوجوداین انتقادات و تعلل اروپا در راهاندازی اینستکس، فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در پایان نشست وزیران خارجه اتحادیه اروپا در بروکسل گفت که اینستکس عملیاتی شده و تعدادی از کشورهای اروپایی علاقهمند به پیوستن به این سازوکار مالی هستند و اتحادیه اروپا از این مسئله استقبال میکند.
وی تأکید کرده که برجام جایگزینی ندارد و ایران نیز باید به تمام تعهدات خود در برجام پایبند بماند و اینکه آیا اینستکس شامل معاملات نفتی بشود یا خیر؟ به بررسی بیشتری نیاز دارد.
اروپا نفت ایران را پیشخرید کند
در این زمینه صباح زنگنه، نماینده پیشین ایران در سازمان همکاریهای اسلامی با اشاره به اینکه اروپا در صورت وجود اراده سیاسی راهحلهای زیادی برای راهاندازی و تأمین اعتبار اینستکس دارد، گفت: یکی از راهحلها ادامه خرید نفت ایران توسط سه پالایشگاه اروپایی است که همچنان به دلیل طراحی بر اساس نفت ایران، نیازمند واردات نفت از ایران هستند.
وی راهحل دوم را تأمین اعتبار خرید نفت پالایشگاهها از طریق دولتهای اروپایی دانست و ادامه داد: اگر پالایشگران اروپایی قدرت خرید نداشته باشند دولتهای اروپایی میتوانند به آنها اعتبار دهند و این کار انجام شود. با این کار شرکتهای بخش خصوصی اروپا که مبادلات کمتری با آمریکا دارند میتوانند با تشویق اروپاییها مبادلاتی با ایران داشته باشند.
زنگنه افزود: راهحل بعدی نیز این است که اروپا معادل نفتی که بعد از اجرای برجام از ایران وارد میکرد، پیشخرید کرده و پول آن را در اینستکس تزریق کند تا بعد از حل مشکلات، واردات این نفت انجام شود.
ابعاد سیاسی و اقتصادی اینستکس برای اروپا
وی به صحبتهای رئیسجمهور فرانسه برای حل مشکلات نیز اشاره کرد و گفت: با این پیشنهاد آمریکا تحریمها و ممنوعیتها علیه ایران را متوقف کرده و در مقابل ایران نیز روند کاهش تعهدات برجامی خود را فریز میکند.
به گفته کارشناس مسائل سیاسی، اینستکس تنها یک ابزار و روش و وسیله مبادله مالی است که در حقیقت میتواند استفاده از دلار را کنار گذاشته و دور بزند. این امر میتواند ابعاد سیاسی و اقتصادی مهمی برای اروپا به دنبال داشته باشد. اما بدون تزریق اعتبار، اینستکس ماشینی است که بنزین ندارد بنابراین درآمدهای مالی لازم است تا به اینستکس تزریق شود و این سازوکار عمل کند.
زنگنه تأکید کرد: در موضوع پیشخرید نفت ایران توسط اروپا چندان نظر موافقی وجود ندارد زیرا این اعتبار درازمدت است و کشور را وارد گردونه استقراض خارجی در شرایط مبهم میکند.
بااینحال به نظر میرسد تا زمان وارد شدن پول فروش نفت ایران به اینستکس، باید اعتبار این سازوکار از محلی تأمین شود که یکی از آنها تأمین اعتبار از سوی اروپاست.
اینستکس؛ گشایشی برای واردات کالاهای اساسی
جلال میرزایی، عضو کمیسیون انرژی مجلس گفت که اگر اروپاییها بتوانند تا زمانی که مشکلات ایران حل میشود منابعی را در قالب اینستکس در اختیار ایران قرار دهند گام به جلو به شمار میرود.
وی راهحل دیگر را بازپرداخت طلب ایران از کشورهای اروپایی به اینستکس و تأمین اعتبار برای واردات کالاهای اساسی و دارو عنوان کرد و افزود: در حال حاضر تمرکز اینستکس بر واردات کالاهای اساسی و دارو است اما این موارد باید به کالاهایی که ممنوعیت سازمان ملل و شورای امنیت را ندارد گسترش پیدا کند.
عضو کمیسیون انرژی مجلس با اشاره به وجود مشکل در مبادلات رسمی بانکهای ایران با بانکهای دیگر کشورها، ادامه داد: حتی برای واردات کالاهای اساسی در مبادلات بانکی موانعی وجود دارد از همین رو شروع کار اینستکس میتواند گشایشی برای واردات کالاهای اساسی باشد.
به گفته میرزایی واردات کالاهای اساسی ایدهآل نیست اما باید متناسب با واقعیتها برنامهریزی کنیم و کار را جلو ببریم تا توسعه کشور مختل نشود.
وی با بیان اینکه اروپاییها اراده سیاسی دارند اما تحریمها و کارشکنیهای آمریکا مانع است، افزود: اروپاییها برای اولین بار تحت تأثیر اقدامات دولت و وزارت خارجه حاضر شدند اندک هزینهای برای حفظ برجام بدهند و این یک شروع است و اگر گسترش پیدا نکند ایران اقدامات متقابل را انجام خواهد داد.