مرداد ماه سال ۱۳۹۶ در حالی به پایان رسید که بسیاری از فعالان بازار امیدوار بودند با رونق ایجاد شده در بازار آلومینیوم، عرضه و معاملات این فلز در بورس کالا بیش از گذشته رونق یابد؛ اما محدودیت در تولید و عرضه باعث شد تا معاملات ماهانه آلومینیوم در بورس کالا همچنان کمتر از ۱۰ هزار تن باقی بماند و مصرفکنندگان همچنان چشمانتظار عرضه بیشتر و روزهای بهتر باشند.
به گزارش اتاق خبر ایراک به نقل ازاخبار فلزات، در ۲ ماه ابتدای تابستان، همواره شرکتهای تولیدی که به میزان زیادی وابسته به انرژی برق هستند، خطوط تولید خود را به حالت نیمهفعال قرار میدهند و آن را بهطور اساسی تعمیر میکنند. در این زمان میزان تولید بسیاری از شرکتها کاهش مییابد و برخی نیز خطوط تولید خود را تغییر داده و یا آن را بهطور اساسی تعمیر میکنند. علت اصلی این موضوع این است که در ۲ ماه ابتدای تابستان اوج مصرف برق است و بهای برق مصرفی کارخانهها نیز در این زمان افزایش مییابد. علاوه بر این ممکن است در زمانهایی بهدلیل بار بسیار زیاد موجود در شبکه بهعلت مصرف زیاد برق، قطعی در شبکه رخ دهد و در این صورت کارخانه با خسارت مواجه میشود.
یکی از صنایع انرژیبر که بیشترین مصرف برق را در میان تمام صنایع بهخود اختصاص میدهد، آلومینیوم است، بنابراین برخی از واحدهای تولید این فلز در تابستان بهطور موقت تعطیل میشوند تا علاوه بر ایجاد تعادل در شبکه برق، خطوط کهنه نیز تعمیر و یا حتی تعویض شوند. در تابستان سال ۱۳۹۶ نیز چنین اتفاقی برای تولیدکنندگان آلومینیوم رخ داد؛ چرا که شرکت آلومینیوم ایران – ایرالکو برخی از خطوط تولید را به حالت نیمهفعال درآورد و حتی یک خط را تعطیل کرد و یک خط جدید را جایگزین آن کرد. در نتیجه این اقدامات، عرضه آلومینیوم در مرداد ماه بهطور قابل توجهی کاهش یافت. اما در مقابل میزان تقاضای آلومینیوم در کشور بهطور قابل توجهی افزایش یافته است.
نمودار ۱ نیز حاکی از آن است که طی مرداد ماه سال ۱۳۹۶، حدود ۸ هزار و ۴۰۰ تن انواع محصولات آلومینیومی در بورس کالای ایران عرضه شد که در مقابل آن ۱۵ هزار تن تقاضا وجود داشت! این در حالی است که ۷ هزار و ۸۰۰ تن از این محصولات مورد معامله قرار گرفتند و به فروش رفتند. حدود ۵ هزار و ۳۰۰ تن از این محصولات به شمش اولیه تعلق داشتند که تقاضای آن بیش از ۱۱ هزار تن بود، اما در نهایت حدود ۴ هزار و ۸۰۰ تن از این محصول معامله شد. بیلت آلومینیوم نیز به میزان ۳ هزار تن عرضه شد که تقاضای این محصول در حدود ۳ هزار و ۸۰۰ تن بود و تمامی بیلت عرضه شده معامله شد. ۶۰ تن نیز شمش آلیاژی در بورس کالا عرضه شد که تقاضای آن در حدود ۲۰ تن بود و به همین میزان نیز معامله صورت گرفت. در حدود ۲۰ تن نیز عرضه شمش خالص انجام شد که این محصول نیز تماما به فروش رفت.
نمودار ۲ نشان میدهد که شرکت ایرالکو بزرگترین عرضهکننده محصولات آلومینیوم در مرداد ماه بود. این شرکت بیش از ۶ هزار و ۸۰۰ تن انواع محصولات آلومینیومی شامل شمش اولیه، بیلت، شمش آلیاژی و شمش خالص را در بورس کالا عرضه کرد که توانست تمامی این محصولات را به فروش برساند. شرکت المهدی ـ هرمزال نیز به میزان یک هزار و ۵۰۰ تن شمش اولیه خود را روانه بازار کرد که توانست یک هزار تن از آن را به فروش برساند. صنایع نگین آلومینیوم گلپایگان نیز ۴۰ تن شمش آلیاژی را در بورس کالا عرضه کرد که نتوانست هیچ معاملهای را صورت دهد.
منبع:اخبار فلزات