زبان فارسی
iranفارسی
englishEnglish
ورود به حساب کاربری
بیلت 6063-7 آلومینیوم ایران(ایرالکو) 2,006,584
هیدروکسید آلومینیوم آلومینای ایران 328,507
اکسید آلومینیوم آلومینای ایران 365,008
شمش آلیاژ A-413 آلومینیوم ایران(ایرالکو) 1,897,400
شمش 1000P-99.7 آلومینیوم المهدی 1,790,000
شمش 1000p-99.75 آلومینیوم ایران(ایرالکو) 1,790,000
بورس

تحلیل جامع فایرا (شرکت ایرالکو) و تاثیر نوسانات جهانی آلومینیوم

به گزارش اتاق خبر ایراک به نقل از بورس پرس، در پی رکورد جدید و ۷ سال اخیر قیمت جهانی آلومینیوم که دو روز پیش به بیشترین میزان از سال ۲۰۱۱ به ۲ هزار و ۳۷۷٫۵ دلار در هر تن رسید و ناشی از تحریم شرکت روسال روسه توسط آمریکا بود ، امروز سهام شرکت بورسی آلومینیوم ایران با رشد قیمت و صف خرید…

اشتراک گذاری در
فایرا

به گزارش اتاق خبر ایراک به نقل از بورس پرس، در پی رکورد جدید و ۷ سال اخیر قیمت جهانی آلومینیوم که دو روز پیش به بیشترین میزان از سال ۲۰۱۱ به ۲ هزار و ۳۷۷٫۵ دلار در هر تن رسید و ناشی از تحریم شرکت روسال روسه توسط آمریکا بود ، امروز سهام شرکت بورسی آلومینیوم ایران با رشد قیمت و صف خرید بیش از ۹ میلیون سهمی روبرو شد.

در این میان آخرین وضعیت مالی و عملیاتی “فایرا”  و پیش بینی سود آینده (که ۱۵ اسفند سال گذشته شاهد معامله بلوک ۱۹٫۵ درصدی در چهارمین عرضه صندوق فولاد و خریداری آن از سوی دو شرکت بنام های صنایع آلومرول نوین و روان گذاز پردیس بود) توسط کارگزاری آبان بررسی شد.

جهش سودآوری “فایرا” با رشد قیمت جهانی آلومینیوم

شرکت در صورت مالی ۹ ماهه منتهی به ۱۳۹۶/۰۹/۳۰ با سرمایه ۵,۱۹۷ هزار میلیارد ریالی، توانسته ۴۷ ریال سود به ازای هر سهم محقق نماید که این مبلغ ۶۹ درصد از سود هر سهم پیش بینی شده برای سال مالی ۹۶  را پوشش می دهد و  این در حالی است که ایرالکو در مدت مشابه سال مالی قبل (۱۲۸) ریال زیان به ازای هر سهم محقق ساخته بود.

از مهمترین دلایل سودآوری شرکت در نه ماهه سال ۹۶ ، میتوان به موارد زیر اشاره کرد :

رشد ۲۴ درصدی مبلغ فروش در مقابل افزایش ۱۱ درصدی بهای تمام شده موجب شده شرکت در نه ماهه منتهی به آذر ۹۶ سود ناخالص خود را با افزایش ۳۹۰ درصدی نسبت به مدت مشابه سال ۹۵ به ۱,۳۷۴ میلیارد ریال برساند.

کاهش ۹ درصدی هزینه های مالی در دوره نه ماهه منتهی به آذر ۹۶ نسبت به مدت مشابه سال ۹۵

وضعیت تولید : با اینکه فایرا برای سال جاری پیش بینی کرده بود بتواند ۱۶۹ هزار تن از انواع شمش آلومینیوم را تولید کند اما در ۱۲ ماهه منتهی به اسفند ۹۶ موفق به تولید ۱۷۰ هزار تن محصول شده است که به علت خروج خط ۵ کارگاه احیا قدیم از مدار تولید، این مقدار ۷ درصد کمتر از سال ۹۵ می باشد.

در جدول زیر ظرفیت تولیدی شرکت مقایسه شده است :

ظرفیت تولیدی شرکت ایرالکو
ظرفیت تولیدی شرکت ایرالکو

وضعیت فروش :

مبلغ فروش محقق شده شرکت در  سال ۹۶ با افزایش ۲۶ درصدی نسبت به سال مالی ۹۵ به ۱۴٫۶ هزار میلیارد ریال رسیده است که این مبلغ ۲ درصد بیشتر از مبلغ فروش پیش بینی شده در بودجه برای سال مالی ۹۶ است.

ترکیب مبلغ فروش شرکت در سال ۹۶ به تفکیک در نمودار زیر نشان داده شده است :

ترکیب مبلغ فروش ایرالکو در سال ۹۶
ترکیب مبلغ فروش ایرالکو در سال ۹۶

عملکرد ایرالکو سال ۹۶ در حوزه فروش مقداری داخلی نه تنها نسبت به سال ۹۵ ضعیف تر بوده است بلکه از بودجه ۹۶ فایرا هم عقب تر است. مقدار فروش شمش خالص صادراتی هم اگرچه در سال ۹۶ با افزایش ۱۸ درصدی نسبت به سال ۹۵ به ۷۴٫۳ هزار تن افزایش یافته است اما از آنچه در بودجه برای سال ۹۶ پیش بینی شده بود حدود ۲ هزار تن کمتر است.

در جدول زیر نرخ، مقدار و مبلغ فروش محصولات شرکت در سال ۹۶ به تفکیک با بودجه سال ۹۶ و عملکرد سال ۹۵ مقایسه شده است:

مقدار و مبلغ فروش محصولات ایرالکو در سال ۹۶
مقدار و مبلغ فروش محصولات ایرالکو در سال ۹۶

میانگین نرخ فروش محصولات در سال ۹۶ با توجه به رشد نرخ دلار و قیمت جهانی آلومینیوم نسبت به سال ۹۵ افزایش بین ۳۰ تا ۴۰ درصدی را تجربه کرده است و از پیش بینی سال ۹۶ شرکت هم فراتر بوده است.میانگین قیمت جهانی آلومینیوم در سال ۲۰۱۶ میلادی ۱,۶۰۵ دلار به ازای هر تن بود که برای سال ۲۰۱۷ این مبلغ به ۱,۹۶۹ دلار رسیده است. همچنین میانگین نرخ دلار آزاد در بازار برای سال ۹۵ در محدوده ۳۶٫۳۲ هزار ریال بوده است که این نرخ برای سال ۹۶ به ۴۰٫۵۳ هزار ریال افزایش یافته است.

در نمودار زیر روند نرخ دلار آزاد در سال ۹۶ نشان داده شده است :

نرخ دلار آزاد در سال ۹۶
نرخ دلار آزاد در سال ۹۶

در نمودار زیر روند قیمت جهانی آلومینیوم در بازار LME  در سال ۹۶ نشان داده شده است : (دلار به تن)

قیمت جهانی آلومینیوم در بازار LME  در سال ۹۶
قیمت جهانی آلومینیوم در بازار LME  در سال ۹۶

 

در نمودار زیر روند نرخ فروش ماهانه محصولات ایرالکو در سال ۹۶ نشان داده شده است : (میلیون ریال به تن)

نرخ فروش ماهانه محصولات ایرالکو در سال ۹۶
نرخ فروش ماهانه محصولات ایرالکو در سال ۹۶

 

اما در فروردین ماه امسال به دنبال تحریم شرکت روسال روسیه از سوی آمریکا  قیمت شمش آلومینیوم در بازار جهانی با جهش قیمتی مواجه شده است به صورتیکه امروز در محدوده ۲,۴۰۰ دلار در حال نوسان است و کارشناسان پیش بینی میکنند برای تعادل در بازار جهانی این فلز قیمت میتواند به محدوده ۲,۷۰۰ دلار به ازای هر تن هم برسد. شرکت روسال دومین تولیدکننده بزرگ آلومینیوم جهان، بدون در نظر گرفتن تولید آلومینیوم کشور چین، ۱۷ درصد از ظرفیت تولید این فلز در جهان را در اختیار دارد.

بهای تمام شده :

همانطور که ذکر شد  در حالی که مبلغ فروش ایرالکو در نه ماهه سال ۹۶ رشد ۲۴ درصدی را نسبت به مدت مشابه سال مالی ۹۵  تجربه کرده است بهای تمام شده تنها ۱۱ درصد افزایش داشته است که این رخداد موجب شده حاسیه سود ناخالص شرکت از ۳ درصد در نه ماهه ۹۵ به ۱۳ درصد در نه ماهه ۹۶ افزایش یابد.

در نمودار زیر بهای تمام شده ایرالکو در نه ماهه سال ۹۶ به تفکیک نشان داده شده است :

بهای تمام شده ایرالکو در نه ماهه سال ۹۶
بهای تمام شده ایرالکو در نه ماهه سال ۹۶

در نمودار زیر هزینه مواد مصرفی شرکت در نه ماهه سال ۹۶ به تفکیک نشان داده شده است :

هزینه مواد مصرفی ایرالکو در نه ماهه سال ۹۶
هزینه مواد مصرفی ایرالکو در نه ماهه سال ۹۶

پودر آلومینا مهمترین ماده مصرفی شرکت است که نیمی از نیاز فایرا به این ماده از منابع داخلی و نیمی دیگر از منابع وارداتی تامین میشود که شرکت تامین ارز مورد نیاز واردات خود از طریق صادرات شمش آلومینیوم خالص انجام میدهد. نرخ آلومینا متناسب با نرخ جهانی آلومینیوم نوسان میکند و معمولا قیمت آن ۱۸ تا ۲۰ درصد قیمت جهانی شمش معامله میشود . برای سال ۹۶ نرخ مصرف هر تن پودر آلومینا در بودجه ۱۴٫۸۷ میلیون تن پیش بینی شده است که در نه ماهه منتهی به آذر این نرخ به ۱۴٫۵۴ رسیده است. میانگین نرخ ۶ ماهه نخست مصرف هر تن پودرآلومینا فایرا ۱۳٫۹۹ میلیون ریال بوده است که در زمستان به ۱۵٫۶۷ میلیون تن رسیده است.

متوسط جهانی مقدار مصرف پودر آلومینا برای تولید هر تن شمش آلومینیوم ۲ تن است.فایرا در حالی که برای سال ۹۶ در بودجه پیش بینی کرده این نسبت با افزایش ۶ درصدی نسبت به سال مالی ۹۵ به ۱٫۹۹ تن برسد در نه ماهه موفق شده برای تولید هر تن شمش آلومینیوم تنها ۱٫۹۳ تن پودر آلومینا مصرف کند.

سایر هزینه های عملیاتی :

سایر هزینه عملیاتی شرکت شامل زیان ناشی از تسعیر بدهی های ارزی و هزینه جذب نشده تولید است که در نه ماهه منتهی به آذر ۹۶ به ترتیب ۷ و ۵۴ درصد کاهش نسبت به مدت مشابه سال قبل را تجربه کرده است.

هزینه مالی :

درحالیکه مانده تسهیلات مالی شرکت در پایان آذر ماه ۹۶ با افزایش ۵ درصدی نسبت به اسفند ۹۵ به ۳٫۳ هزار میلیارد ریال رسیده است، هزینه مالی شرکت در دوره منتهی به آذر ۹۶ با کاهش ۹ درصدی نسبت به مدت مشابه سال ۹۵ به (۲۴۴) میلیارد ریال رسیده است.

در نمودار زیر ترکیب مانده تسهیلات مالی شرکت به تفکیک نوع ارز نشان داده شده است :

مانده تسهیلات مالی ایرالکو
مانده تسهیلات مالی ایرالکو

شرکت آلومینیوم ایران-ایرالکو در رابطه با بدهی ارزی تسهیلات دریافتی از بانک صنعت و معدن (۶۳۳ میلیارد ریال) این توضیح را داده است که، با توجه به تمدید مهلت استفاده از آیین‌نامه اجرایی ماده ۲۰ قانون رفع موانع تولید تا پایان سال ۱۳۹۶ پیگیری‌های مستمر جهت تامین مبلغ مورد نیاز از طریق دریافت تسهیلات ریالی بانکی و در نهایت بهره بردن از مزایای آن آئین‌نامه در دست اقدام می‌باشد. لازم به ذکر است موضوع به کارگروه‌های ارزی وکمیسیون اقتصادی هیات دولت ارجاع شده است و مراحل پایانی خود را می‌گذراند .

نتیجه گیری :

افزایش نرخ دلار و قیمت جهانی شمش آلومینیوم باعث شد فایرا در سال گذشته بتواند از زیان خارج شود و به سودآوری برسد. تغییرات نرخ دلار و شمش آلومینیم به شدت سودآوری شرکت را تحت تاثیر قرار میدهد به طوریکه افزایش ۱۰۰ دلاری در میانگین نرخ شمش ۱۰ تومان به سود هر سهم شرکت می افزاید. همچنین افزایش ۱۰۰ تومانی در نرخ دلار هم ۵ تومان به سود هر سهم شرکت اضافه می کند.

نکته دیگر اینکه مشکل تسهیلات ارزی شرکت با افزایش نرخ ارز میتواند به یک معضل تبدیل شود که فایرا در صدد رفع آن است.

به این ترتیب در صورتی که نرخ جهانی شمش آلومینیوم برای سال ۹۷ را متوسط ۲۴۰۰ دلار به ازای هر تن در نظر بگیریم و دلار را نیز ۴۲۰۰ تومان فرض کنیم،ایرالکو قادر خواهد بود ۵۰ تومان سود به ازای هر سهم برای سال ۹۷ محقق کند.

منبع:بورس پرس

نظرات: (0 نظر ثبت شده)

ورود به حساب کاربری

جهت ثبت نظر پیرامون محتوا یا خبر فوق میبایست ابتدا وارد حساب کاربری خود شوید.

ورود به حساب کاربری

آلومینیوم پلاس

آلومینیوم پلاس یک پلتفرم آنلاین و هوشمند برای تحلیل بازار آلومینیوم ایران و جهان است که پاسخگوی نگرانی‌های تولید کنندگان و فعالان اقتصادی، دسترسی فوری، دقیق، شفاف و بی‌واسطه به اطلاعات مهم و کاربردی است.